ON SEMANTIC AND MOTIVATIONAL RECONSTRUCTION OF NORTH RUSSIAN NAMES OF MEAT DISHES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17072/2073-6681-2020-3-59-69

Keywords:

Russian language, dialect, Russian North, semantic-motivational reconstruction, ethnolinguistics, food, meat.

Abstract

The article deals with North Russian dialect names of meat dishes. The work examines the lexical and ethnographic data presented in card indexes and dictionaries of the Arkhangelsk, Vologda and Kostroma regions, including unpublished materials from card indexes of the Toponymic expedition of the Ural Federal University. The study is carried out within ethnolinguistics and aims to identify the cultural and linguistic features of the names of meat dishes. The theoretical significance of the work consists in that it develops a comprehensive ethnolinguistic approach to the analysis of the lexical group based on the methods of semantic-motivational, onomasiological, and etymological analysis. These methods allow us to characterize the territorial variants of the names of meat products, their genus-species differentiation, origin and motivational ties with other groups of vocabulary. It has been revealed that most of the names of meat dishes have a transparent internal form and duplicate the designations of the corresponding parts of the animal. The names of meat dishes (not from offal) reflect the traditional technology of cooking as well as the peculiarities of consuming the dishes. The following semantic and motivational models are distinguished: ‘internal organ’ → ‘dish from it’, ‘something that has frozen; something cold’ → ‘aspic, jelly’, ‘something that shakes’ → ‘aspic, jelly’, ‘being old’ → ‘prepared for future consumption (about meat)’, ‘thin flat cake’ → ‘jerked beef’. There is proposed motivational reconstruction for the dialect words артиль <artil’>, жулей <zhuley>, путаник <putanik>. Basing on the analysis of the words, the author has identified the composition of meat diet, the types of dishes, the features of cooking those, the role of meat in festive and everyday meals as well as the regulations that determine consumption of meat. The presence of meat dishes in the diet served as a socio-ethnic marker: consumption of bones and offal was considered a sign of poverty, while consumption of meat – a sign of wealth; meat dishes were mainly prepared by peasants on holidays; eating raw meat or blood, as well as meat ‘with a bad smell’, was attributed to the local Russian or other ethnic groups, etc.

Author Biography

Ксения Викторовна Осипова (Ksenia V. Osipova), Institute of Slavic Studies of the Russian Academy of Sciences

Researcher in the Department of Typology and Comparative Linguistics

References

Источники

АКТЭ – антропонимическая картотека То-понимической экспедиции Уральского универ-ситета (кафедра русского языка, общего язы-кознания и речевой коммуникации УрФУ, Екатеринбург).

АОС – Архангельский областной словарь / под ред. О. Г. Гецовой. М.: Изд-во МГУ, 1980–2018–. Вып. 1–.

БФРС – Вахрос И., Щербаков А. Большой финско-русский словарь / под ред. В. Оллыкайнен, И. Сало. М.: Живой яз., 2007. 815 с.

Ганцовская Н. С. Словарь говоров Ко-стромского Заволжья: междуречье Костромы и Унжи (с эпицентром акающих говоров). Ру-копись.

Грандилевский А. Родина Михаила Василь-евича Ломоносова. Областной крестьянский говор. СПб.: Тип. Имп. Акад. Наук, 1907. 304 с.

Дилакторский – Словарь областного воло-годского наречия. По рукоп. П. А. Дилакторского 1902 г. Репр. СПб.: Наука, 2006. 678 с.

Ефименко П. С. Материалы по этнографии русского населения Архангельской губернии. Ч. 2. Народная словесность. М.: типо-лит. С. П. Архипова и К°, 1878. 276 с.

КСГРС – картотека Словаря говоров Рус-ского Севера (кафедра русского языка, общего языкознания и речевой коммуникации УрФУ, Екатеринбург).

Кушков Н. Поморский говор: пословицы, поговорки, присказки, лексика. Варзуга, 2011. 166 с.

ЛКТЭ – лексическая картотека Топоними-ческой экспедиции Уральского университета (кафедра русского языка, общего языкознания и речевой коммуникации УрФУ, Екатерин-бург).

Меркурьев И. С. Живая речь кольских по-моров. Мурманск: Мурман. кн. изд-во, 1979. 184 с.

Михайлова Л. П. Словарь экстенциальных лексических единиц в русских говорах. Петро-заводск; М.: Изд-во КГПА, 2013. 350 с.

Мосеев И. И. Поморська говоря: Краткий словарь Поморского края. Архангельск, 2005. 138 с.

МФУЗ – Материалы для словаря финно-угро-самодийских заимствований в говорах Русского Севера. Екатеринбург, 2004–. Вып. 1–.

НОС – Новгородский областной словарь. Новгород, 1992–1995. Вып. 1–12.

Подвысоцкий А. И. Словарь областного ар-хангельского наречия в его бытовом и этно-графическом применении. СПб.: 2-е Отд-ние Акад. наук, 1885. 198 с.

ПОС – Псковский областной словарь с ис-торическими данными. Л.; СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 1967–. Вып. 1–.

СВГ – Словарь вологодских говоров: в 12 т. / под ред. Т. Г. Паникаровской. Вологда: Изд-во ВГПИ / ВГПУ, 1983–2007.

СГРС – Словарь говоров Русского Севера / под ред. А. К. Матвеева. Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001–. Т. 1–.

СКП – Воронцова Ю. Б. Словарь коллек-тивных прозвищ. М.: АСТ-ПРЕСС-КНИГА, 2011. 448 с.

СРГК – Словарь русских говоров Карелии и сопредельных областей: в 6 т. / гл. ред. А. С. Герд. СПб.: Изд-во СПбГУ, 1994–2005.

СРНГ – Словарь русских народных говоров / гл. ред. Ф. П. Филин, Ф. П. Сороколетов, С. А. Мызников. М.; Л.; СПб.: Наука, 1965–. Вып. 1–.

ССКГК – Словарь собственно-карельских говоров Карелии / сост. В. П. Федотова, Т. П. Бойко; под общ. ред. В. П. Федотовой. Петрозаводск, 2009. 350 с.

Тенишев 5/1 – Русские крестьяне. Жизнь. Быт. Нравы: материалы «Этнографического бюро» князя В. Н. Тенишева. Т. 5. Вологод-ская губерния, ч. 1. Вельский и Вологодский уезды. СПб.: Деловая полиграфия, 2007. 623 с.

Тенишев 5/2 – Русские крестьяне. Жизнь. Быт. Нравы: материалы «Этнографического бюро» князя В. Н. Тенишева. Т. 5. Вологод-ская губерния, ч. 2. Грязовецкий и Кадников-ский уезды. СПб.: Деловая полиграфия, 2007. 839 с.

Тенишев 5/3 – Русские крестьяне. Жизнь. Быт. Нравы: материалы «Этнографического бюро» князя В. Н. Тенишева. Т. 5. Вологод-ская губерния, ч. 3. Никольский и Сольвыче-годский уезды. СПб.: Деловая полиграфия, 2007. 683 с.

Тенишев 7/2 – Русские крестьяне. Жизнь. Быт. Нравы: материалы «Этнографического бюро» князя В. Н. Тенишева. Т. 7. Новгород-ская губерния, ч. 2. Череповецкий уезд. СПб.: Деловая полиграфия, 2009. 503 с.

УНС – Устьянский народный словарь / ред.: А. А. Истомин, В. П. Мамонтов и др. Пос. Октябрьский: Устьян. краеведч. музей, 2012. 496 с.

Фасмер М. Этимологический словарь рус-ского языка. М.: Прогресс, 1964–1973. Т. 1–4.

ЭССЯ – Этимологический словарь славян-ских языков: праславянский лексический фонд / под ред. О. Н. Трубачева, А. Ф. Журавлева. М.: Наука, 1974–. Вып. 1–.

Список литературы

Березович Е. Л. Русская лексика на обще-славянском фоне: семантико-мотивационная реконструкция. М.: Русский Фонд Содействия Образованию и Науке, 2014. 488 с.

Конкка А. Святки в Панозере, или крещен-ская свинья // Панозеро: сердце Беломорской Карелии / ред. А. П. Конкка, В. П. Орфинский. Петрозаводск, 2003. С. 130–153.

Леонтьева Т. В. Модели и сферы репрезен-тации социально-регулятивной семантики в русской языковой традиции: дис. … д-ра фи-лол. наук. Екатеринбург, 2015. 427 с.

Лисниченко В. В., Лисниченко Н. Б. Эколо-гия помора. Архангельск: Правда Севера, 2007. 96 с.

Малоземлина О. В. Лексика пищи в говорах камчадалов: дис. ... канд. филол. наук. Петро-павловск-Камчатский, 2009. 134 с.

Мызников С. А. Русский диалектный этимо-логический словарь. Лексика контактных ре-гионов. М.; СПб.: Нестор-История, 2019. 1076 с.

Осипова К. В. Мясо в рационе севернорус-ских крестьян: этнолингвистический аспект // Сибирский филологический журнал (в печати).

Осипова К. В. Коллективные трапезы как воплощение ценностей крестьянского обще-жития (на материале диалектной лексики Рус-ского Севера) // Категория оценки и система ценностей в языке и культуре / отв. ред. С. М. Толстая. М.: Индрик, 2015. С. 187–202.

Павловская А. Кухня первобытного челове-ка. Как еда сделала человека разумным. М.: Ломоносовъ, 2015. 304 с.

Пляскина Е. И. Лексика, репрезентирующая мясные блюда в байкальских говорах // Чет-вертые Моисеевские чтения: национальные и региональные особенности языка: материалы Всеросс. (с междунар. участием) науч. конф., Оренбург, 22–24 ноября 2018 г.: в 2 ч. Орен-бург: Оренбургская книга, 2018. Ч. 2. С. 83–87.

Пушкарева Е. Т. Субарктическая кухня ненцев в современном обрамлении // Празд-ничная и обрядовая пища народов / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина; Ин-т этноло-гии и антропологии РАН. М.: Наука, 2017. С. 227–235.

Ушинскене В. Народная анатомическая терминология в русском языке: словообразо-вательная и семантическая реконструкция наименований брюшных органов. Вильнюс: Вильнюсский университет, 2012. 162 с.

References

Berezovich E. L. Russkaya leksika na ob-shcheslavyanskom fone: semantiko-motivatsionnaya rekonstruktsiya [Russian vocab-ulary against the Pan-Slavic background: seman-tic and motivational

reconstruction]. Mosсow, Russkiy Fond Sodeystviya Obrazovaniyu i Nauke Publ., 2014. 488 p. (In Russ.)

Konkka A. Svyatki v Panozere, ili kreshchen-skaya svin’ya [Christmastime in Panozero, or a baptismal pig]. Panozero: serdtse Belomorskoy Karelii [Panozero: the heart of the White Sea Ka-relia]. Ed. by A. P. Konkka, V. P. Orfinskiy. Pet-rozavodsk, 2003, pp. 130–153. (In Russ.)

Leont’eva T. V. Modeli i sfery reprezentatsii sotsial’no-regulyativnoy semantiki v russkoy yazykovoy traditsii: Diss. d-ra filol. nauk [Models and fields of socio-regulatory semantics represen-tation in the Russian language tradition. Dr. philol. sci. diss.]. Ekaterinburg, 2015. 427 p. (In Russ.)

Lisnichenko V. V., Lisnichenko N. B. Ekologiya pomora [The Pomors’ ecology]. Ar-khangelsk, Pravda Severa Publ., 2007. 96 p. (In Russ.)

Malozemlina O. V. Leksika pishchi v go-vorakh kamchadalov: Diss. d-ra filol. nauk [Food vocabulary in the dialects of the Kamchadals: Cand. philol. sci. diss.]. Petropavlovsk-Kamchatskiy, 2009. 134 p. (In Russ.)

Myznikov S. A. Russkiy dialektnyy etimolog-icheskiy slovar’. Leksika kontaktnykh regionov [Russian dialect etymological dictionary. Vocabu-lary of contact regions]. Mosсow, St. Petersburg, Nestor-Istoriya Publ., 2019. 1076 p. (In Russ.)

Osipova K. V. Myaso v ratsione severnoruss-kikh krest’yan: etnolingvisticheskiy aspekt [Meat in the diet of North Russian peasants: the ethno-linguistic aspect]. Sibirskiy filologicheskiy zhurnal [Siberian Journal of Philology] (In print). (In Russ.)

Osipova K. V. Kollektivnye trapezy kak voploshchenie tsennostey krest’yanskogo ob-shchezhitiya (na materiale dialektnoy leksiki Russkogo Severa) [Collective meals as embody-ing a peasant community’s values (a case study of the dialect vocabulary of the Russian North)]. Kategoriya otsenki i sistema tsennostey v yazyke i kul’ture [The category of evaluation and the val-ue system in language and culture]. Ed. by S. M. Tolstaya. Mosсow, Indrik Publ., 2015, pp. 187–202. (In Russ.)

Pavlovskaya A. Kukhnya pervobytnogo che-loveka. Kak eda sdelala cheloveka razumnym [The diet of the primitive man. How the food made the man smart]. Mosсow, Lomonosov Publ., 2015. 304 p. (In Russ.)

Plyaskina E. I. Leksika, reprezentiruyushchaya myasnye blyuda v baykal’skikh govorakh [Vo-cabulary representing meat dishes in Baikal dia-lects]. Chetvertye Moiseevskie chteniya: natsion-al’nye i regional’nye osobennosti yazyka: mate-rialy vserossiyskoy (s mezhdunarodnym uchasti-em) nauchnoy konferentsii, Orenburg, 22–24 noyabrya 2018 g.: v 2 ch. [Fourth Moses’s readings: national and regional features of the language: Proceedings of the all-Russian (with international participation) scientific conference, Orenburg, November 22–24, 2018: in 2 pts.]. Orenburg, Orenburgskaya kniga Publ., 2018, pt. 2, pp. 83–87. (In Russ.)

Pushkareva E. T. Subarkticheskaya kukhnya nentsev v sovremennom obramlenii [Contempo-rary subarctic (polar) cuisine]. Prazdnichnaya i obryadovaya pishcha narodov mira [Festival and ritual food of the peoples of the world]. Ed. by S. A. Arutyunov, T. A. Voronina. Mosсow, Nau-ka Publ., 2017, pp. 227–235. (In Russ.)

Ushinskene V. Narodnaya anatomicheskaya terminologiya v russkom yazyke: slovoobra-zovatel’naya i semanticheskaya rekonstruktsiya naimenovaniy bryushnykh organov [Folk ana-tomical terminology in the Russian language: der-ivational and semantic reconstruction of the names of abdominal organs]. Vilnius, Vilnius University Press, 2012. 162 p. (In Russ.)

Published

2020-10-16

How to Cite

Осипова (Ksenia V. Osipova) К. В. (2020). ON SEMANTIC AND MOTIVATIONAL RECONSTRUCTION OF NORTH RUSSIAN NAMES OF MEAT DISHES. Perm University Herald. Russian and Foreign Philology, 12(3). https://doi.org/10.17072/2073-6681-2020-3-59-69

Issue

Section

LANGUAGE, CULTURE, AND SOCIETY

Most read articles by the same author(s)