Yest autolysates as components of nutrient media for cultivation of microorganisms

Main Article Content

Anna V. Lutsenko
Olga B. Soprunova

Abstract

Yeast autolysates and extracts as sources of vitamins and growth supplements are used to cultivate microorganisms of various physiological groups. Considering the prospects of this appoach, we attempted to use the autolysate of the yeast strain Rhodotorula mucilaginosa AgIV as a protein component of experimental nutrient media for cultivation of Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumonia, and Candida albicans isolated from neurotrophic ulcers. When studying the stability of the main biological properties of microorganisms as well as differentiating and inhibitory properties of experimental media, no differences were found with the results obtained by inoculating the test strains on control nutrient media.

Article Details

How to Cite
Lutsenko А. В. ., & Soprunova О. Б. . (2022). Yest autolysates as components of nutrient media for cultivation of microorganisms. Bulletin of Perm University. Biology, (3), 226–234. https://doi.org/10.17072/1994-9952-2022-3-226-234
Section
Микробиология
Author Biographies

Anna V. Lutsenko, Astrakhan State Medical University

Candidate of biological sciences, researcher at the Leprosy Department, assistant professor of the Department of Biology and Botany, associate professor of the Department of Applied Biology and Microbiology

Olga B. Soprunova, Astrakhan State Technical University

Doctor of biological sciences, professor, head of the Department of Applied Biology and Microbiology

References

Аленкина Т.В. и др. Оптимизация стадии репродукции в технологии производства бактериофага диагностического чумного Л-413С // Проблемы особо опасных инфекций. 2011. № 2. С. 79–82.

Базлов Г.В., Авдеева Н.Г., Никифоров А.К. Конструирование питательных сред на основе дрожжевого автолизата пекарских дрожжей для культивирования холерного вибриона в производстве вакцины холерной бивалентной химической таблетированной // Вестник Саратовского государственного уни-верситета. 2012. № 3. С. 7–10.

Ковтун Ю.С. и др. Сравнительная оценка потенциальных белковых основ микробиологических сред // Проблемы особо опасных инфекций. 2014. № 3. С. 92‒95.

Курилова А.А. и др. Разработка питательных сред из растительного сырья для культивирования возбудителей особо опасных инфекций // Проблемы особо опасных инфекций. 2009. № 3. С. 66–68.

Методы контроля бактериологических питательных сред: метод. указания. М., 2008. 67 с.

Омельченко Г.В. Экзогенные источники витаминоподобных веществ, и перспектива применения дрожжей в получении пищевых продуктов особого состава // Бутлеровские сообщения. 2020. Т. 63, № 8. С. 110‒117.

Пермякова Л.В. Классификация стимуляторов жизненной активности дрожжей // Техника и технология пищевых производств. 2016. Т. 42, № 3. С. 46–52.

Тарас В.А., Фурик Н.Н., Жабанос Н.К. Изучение влияния дрожжевого экстракта на развитие бифидобактерий разных видов // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья. 2021. Т. 1, № 10. С. 113‒121.

Теппер Е.З., Шильникова В.К., Переверзева Г.И. Практикум по микробиологии. М: Дрофа, 2004. 256 c.

Федорова О.В. и др. Питательные среды в производствах медицинских и ветеринарных препаратов // Вестник Казанского технологического университета. 2017. Т. 20, № 4. С. 130–133.

Храпова А.В. и др. Оценка безопасности эпифитных дрожжей высших грибов Астраханской области, перспективных объектов для получения белковых кормовых продуктов // Актуальные вопросы органической химии и биотехнологии: материалы заоч. докл. Междунар. науч. конф. Екатеринбург: АМБ, 2020. С. 433-435.

Храпова А.В., Сопрунова О.Б. Скрининг новых штаммов дрожжей для получения кормового белка // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2011. Т 13, № 5‒3. С. 210–213.

Bonnet M. et al. Bacterial culture through selective and non-selective conditions: the evolution of culture media in clinical microbiology // New Microbes and New Infections. 2020. Vol. 34. Article 100622.

Chen K.Q. et al. Succinic acid production by Actinobacillus succinogenes using hydrolysates of spent yeast cells and corn fiber // Bioresource technology. 2011. Vol. 102, № 2. P. 1704–1708.

Holen E., Austgulen M.H., Espe M. RNA form baker's yeast cultured with and without lipopolysaccha-ride (LPS) modulates gene transcription in an intestinal epithelial cell model, RTgutGC from rainbow trout (On-corhynchus mykiss) // Fish & Shellfish Immunology. 2021. Vol. 119. P. 397–408.

Petrova I. et al. Utilization of fish protein hydrolysates as peptones for microbiological culture medias // Food Bioscience. 2021. Vol. 42. Article 101063.

Villamil O., Váquiro H., Solanilla J.F. Fish viscera protein hydrolysates: Production, potential applications and functional and bioactive properties // Food Chemistry. 2017. Vol. 224. P. 160–171.