GASTRONOMIC AND ENOGASTRONOMIC TOURISM: FEATURES AND REGIONAL DEVELOPMENT ON THE EXAMPLE OF KRASNODAR REGION
Keywords:
gastronomic tourism, tourism, enotourismAbstract
The article discusses the features of the development of gastronomic and wine and gastronomic tourism. Enotourism at the present stage of development is often an integral part of gastronomic tourism.Gastronomic tourism is gaining more and more popularity in Russia, although it is a relatively new type of tourism for our country. Today, one can state the uneven development of gastronomic tourism in the territory of the Russian Federation. Krasnodar region, Republic of Crimea, Stavropol region, Rostov region are the main regions for the production of wine and, as a result, the main centers of gastronomic and wine tourism in the country. An analysis of the activities of some of the most successful enterprises that provide enotourism services on the territory of the Krasnodar Territory is given. Today we can say that gastronomic and wine and gastronomic trips are gradually turning from weekend tours and additional excursion and recreational services into longer independent targeted trips.References
Волкова Т.А., Мищенко А.А. Влияние внутреннего туризма на проблемы и перспективы развития туристско-рекреационного комплекса Краснодарского края /
Курортно-рекреационный комплекс в системе регионального развития: инновационные подходы. 2011. № 1.
С. 101–104.
Гастрономическая карта России // URL: https://
www.gastromaprussia.ru/ (дата обращения: 04.11.21).
Жиленко В.Ю., Глумова Я.Г., Магоян О.М., Сайдалиева З.М., Пашко Е.А., Пашко Д.А. Перспективы развития
энотуризма в России на основе редких домашних вин (на
примере барбарисового вина) / Actualscience. 2017. Т. 3.
№ 3. С. 28–29.
Карабаева А.З., Лукьянченко А.Д. Развитие гастрономического туризма в России и в Астраханской области // Астраханский вестник экологического образования. 2014. №1 (27). URL: https://cyberleninka.ru/
article/n/razvitie-gastronomicheskogo-turizma-v-rossii-i-vastrahanskoy-oblasti (дата обращения: 04.11.2021).
Миненкова В.В., Максимов Д.В., Волкова Т.А., Куделя Е.В., Салеева Т.В. Исследование удовлетворенности
туристов организацией отдыха на курортах Краснодарского края / Курортно-рекреационный комплекс в системе регионального развития: инновационные подходы.
№ 1. С. 81–86.
Романова И.А., Анисимова В.В., Ходыкина М.Ф.
Эногастротуризм как точка роста сельского (аграрного)
туризма в Краснодарском крае / Актуальные аспекты развития сельского (аграрного) туризма в России. Материалы III Всероссийской научно-практической конференции
г. Краснодар, 17–19 мая 2019 г.. — 2019. — С. 100–104.
S., J., Ferreira, L.P., Dieguez, T., S., J.C., Silva, F.J.G.
Role of the Industry 4.0 in the Wine Production and
Enotourism Sectors. 2021. Smart Innovation, Systems and
Technologies. 208, p. 171–180.
Winfree, J., McIntosh, C., Nadreau, T. An economic
model of wineries and enotourism / 2018. Wine Economics
and Policy. 7(2), p. 88–93.