Functional activity of Lactobacillus spp. isolated from the genital tract under the unfluence of putrescine and cadaverine
Main Article Content
Abstract
Article Details
References
Лаврикова А.Л., Ахова А.В., Ткаченко А.Г. Продукция кадаверина бактериями в условиях микроаэрации // Химия. Экология. Урбанистика. 2020. Т. 2020-2. С. 122−125.
Нестерова Л.Ю., Цыганов И.В., Ткаченко А.Г. Влияние биогенных полиаминов на антибиотикочувствительность и поверхностные свойства клеток Mycobacterium smegmatis // Прикладная биохимия и микробиология. 2020. Т. 56, № 4. С. 342−351.
Ткаченко А.Г. и др. Роль полиаминов в регуляции бактериальной персистенции // Вестник Пермского федерального исследовательского центра. 2020. № 2. С. 36–47.
Шегина Е.С., Ахова А.В., Ткаченко А.Г. Продукция путресцина бактериями в условиях микроаэрации // Химия. Экология. Урбанистика. 2020. Т. 2020-2. С. 216–220.
Borgogna J.C. et al. Biogenic amines increase the odds of bacterial vaginosis and affect the growth of and lactic acid production by vaginal Lactobacillus spp. // Appl. Environ. Microbiol. 2021. Vol. 87(10). Article e03068-20. DOI: 10.1128/AEM.03068-20.
Fudaba M. et al. Bioinformatics analysis of oral, vaginal, and rectal microbial profiles during pregnancy: A pilot study on the bacterial co-residence in pregnant women // Microorganisms. 2021. Vol. 9(5). Article 1027. DOI: 10.3390/microorganisms9051027.
Kuley E. et al. Stimulation of cadaverine production by foodborne pathogens in the presence of Lactoba-cillus, Lactococcus, and Streptococcus spp. // J. Food Sci. 2012. Vol. 77(12). Article M650-8. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2012.02825.x.
Nelson T.M. et al. Vaginal biogenic amines: biomarkers of bacterial vaginosis or precursors to vaginal dysbiosis? // Front. Physiol. 2015. Vol. 6. Article 253. DOI: 10.3389/fphys.2015.00253.
Puebla-Barragan S. et al. Interstrain variability of human vaginal Lactobacillus crispatus for metabolism of biogenic amines and antimicrobial activity against urogenital pathogens // Molecules. 2021. Vol. 26(15). Ar-ticle 4538. DOI: 10.3390/molecules26154538.
Puebla-Barragan S. et al. The two-way interaction between the molecules that cause vaginal malodour and lactobacilli: An opportunity for probiotics // Int. J. Mol. Sci. 2021. Vol. 22(22). Article 12279. DOI: 10.3390/ijms222212279.
Rimaux T. et al. The kinetics of the arginine deiminase pathway in the meat starter culture Lactobacillus sakei CTC 494 are pH-dependent // Food Microbiol. 2011. Vol. 28(3). P. 597–604. DOI: 10.1016/j.fm.2010.11.016.
Sanderson B.E., White E., Balsdon M.J. Amine content of vaginal fluid from patients with trichomoniasis and gardnerella associated nonspecific vaginitis // Br. J. Vener Dis. 1983. Vol. 59. P. 302–305.