Intestinal microbiocinosis status as a criterion for nutritional quality assessment

Main Article Content

Nina V. Nikolaeva
Elizaveta V. Afanasievskaya
Eduard S. Gorovitz
Alexander Ja. Perevalov

Abstract

As a result of dynamic triple bacteriological examination for intestinal dysbiosis performed in 30 generally healthy 1st-year students who came to study from other regions, it was found that changes in the regime and quality of food led to the development of intestinal dysbiosis in 61.54% (out of 28 examined individuals) of nonresident first-year university students six months after the start of the study. The dysbiotic disorders of the intestinal microbiota were found to be primarily associated with a decrease (by 1‒3 orders of magnitude) in the titer of obligate bacteria (bifido- and lactic bacteria, typical Escherichia coli). Against this background, the number of opportunistic transient microorganisms elevated. By the end of the follow-up period (after 9 months), the severity of dysbiotic changes enhanced in the majority of the examined students. The results of the performed studies indicate that the intestinal microbiota status in generally healthy individuals can serve as an objective and informative criterion for good nutrition.

Article Details

How to Cite
Nikolaeva Н. В. ., Afanasievskaya Е. В. ., Gorovitz Э. С. ., & Perevalov А. Я. . (2022). Intestinal microbiocinosis status as a criterion for nutritional quality assessment. Bulletin of Perm University. Biology, (2), 137–142. https://doi.org/10.17072/1994-9952-2022-2-137-142
Section
Микробиология
Author Biographies

Nina V. Nikolaeva, E.A. Vagner Perm State Medical University

Сandidate of biology, associate professor

Elizaveta V. Afanasievskaya, E.A. Vagner Perm State Medical University

Candidate of medicine, associate professor

Eduard S. Gorovitz, E.A. Vagner Perm State Medical University

Doctor of medicine, professor, head of department

Alexander Ja. Perevalov, E.A. Vagner Perm State Medical University

Doctor of medicine, honorary professor

References

Беляева Е.А. Микробиота кишечника коренного жителя Центрального федерального округа Российской Федерации как основа для создания региональных пробиотических препаратов: автореф. дис. … канд. биол. наук. М., 2014. 24 с.

Ким Н.В., Шевелева С.А. Роль микробиома кишечника в норме и при алиментарно-зависимых заболеваниях // Вопросы питания. 2021. Т. 90, № 6 (538). С. 31−41. DOI: http://doi.org/10.33029/0042-8833-2021-90-6-31-41.

Костюкевич О.И. Влияние кишечной микрофлоры на здоровье человека. От патогенеза к современным методам коррекции дисбиоза // РМЖ. 2011. Т. 19, № 5. С. 304–308.

Парфенов А.И., Бондаренко В.М. Регуляция соотношения между нормальной и патологической микрофлорой кишечника // Гастроэнтерология. Приложение к журналу Consilium Medicum. 2009. № 2. С. 67−70.

Перунова Н.Б., Иванова Е.В., Бухарин О.В. Микробная регуляция биологических свойств бактерий кишечного микросимбиоценоза человека // Журнал микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. 2010. № 6. С. 76−80.

Ситкин С.И. и др. Микробиота и дисбиоз кишечника при целиакии // Российский вестник перинатологии и педиатрии. 2021. Т. 66, № 2. С. 116−122. DOI: 10.21508/1027-4065-2021-66-2-116-122.

Стуров Н.В., Попов С.В., Жуков В.А. Современные подходы к коррекции микробиоты кишечника // Медицинский совет. 2021. № 4. C. 136−143. DOI: 10.21518/2079-701X-2021-4-136-143

Шевелева С.А. и др. Микробиом кишечника: от эталона нормы к патологии // Вопросы питания. 2020. Т. 89, № 4. С. 35−51. DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10040.

Шендеров Б.А. Роль питания и кишечной микрофлоры в поддержании нутритивного гомеостаза человека // Вестник восстановительной медицины. 2008. № 1 (23). С. 12−13.

Shenderov B.A. Gut Indigeneous Microbiota and Epigenetics // Microbial Ecology in Health and Disease. 2012. Vol. 23, № 1. Р. 1795.

Shori A. Influence of food matrix on the viability of probiotic bacteria: A review based on dairy and non-dairy beverages // Food Bioscience. 2016. Vol. 13. P. 1−8.

Venema K., van den Abbeele P. Experimental models of the gut microbiome // Best Practice & Research in Clinical Gastroenterology. 2013. Vol. 27, № 1. P. 115–126.